9. augusta 2013

40,5

Jo – toľko bolo včera stupňov v neďalekej dedine, kam sme sa vybrali ochladiť si hlavy. Nič zmysluplnejšie sa fakt nedalo. V našich zemepisných šírkach som podobné teploty ešte nezažila. Všetko vonku je vyprahnuté, tráva, polia a záhrady vyschnuté. Ak však máte šťastie a viete svoju záhradu popolievať, môžete sa tešiť z úrody (i keď sucho je poznať tak, či tak). Dnes sa konečne zatiahlo a mala by prísť voda. Hohooo voda, čakáme ťa – aj my, aj príroda ju potrebuje ako soľ.


Quiche s mangoldom a tofu


Quiche sú u nás doma veľmi obľúbeným jedlom. Tieto slané koláče možno pripraviť z akýchkoľvek surovín, ktoré bežne viete nájsť doma a vykúzlite mäsovú i vegetariánsku verziu jedna radosť. Syrovú, klobáskovú, zeleninovú, tekvicovú, cibuľovú – je ich vážne nespočet. Fantázii a citu pre kombinovanie surovín sa medze nekladú.
Po prechode na "inú stravu" som si chvíľu zúfala, že o quiche v ich klasickej podobe prídem, ale nedalo mi a potrebovala som vytvoriť verziu bez použitia živočíšnych surovín. Tak nech sa ľúbi, toto je prvá z nich.




Suroviny:
Na cesto: 
250 g múky (môžete nakombinovať akúkoľvek hladkú múku – pšeničnú, jačmennú, špaldovú, ..)
60 ml ryžového oleja
1 KL soli
120 ml vody
1/2 – 1 KL prášku do pečiva
provensálske či talianske korenie

Na plnku:
mangold
olivový olej
tofu – biele či ochutené (preferujem značku Sunfood)
plnotučná alebo dijonská horčica
Shoyu sójová omáčka
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
muškátový oriešok

Postup:
Cesto pripravíte klasickým spôsobom ako bežné tukové / olejové cestá. V miske zmiešajte múku, olej, štipku soli, prášok do pečiva a pridávajte vodu. Nedajte všetku vodu naraz, ale skúšajte podľa konzistencie cesta a nasiakavosti múky, či je treba dať vodu všetku / ubrať / pridať. Ja som použila všetku. Presuňte na dosku a vypracujte jednou rukou cesto, pár sekúnd, max. 1 minúta vám na to budú stačiť. (Konzistentne je cesto po vypracovaní dosť vláčne, ľahko sa s ním pracuje. V porovnaní so short crust cestom je omnoho mäkšie.) Cesto zabaľte do potravinovej fólie a šupnite ho na min. pol hodinu do chladničky. Následne cesto vyvaľkajte a položte ho do zapekacej formy. Ak chcete proces urýchliť, rozvaľkajte cesto hneď ako ho zamiesite, vložte ho do zapekacej misy a všetko vložte na 10 - 15 minút do mrazničky. Vyberte zapekaciu misu z mrazničky, popichajte vidličkou, prikryte cesto papierom na pečenie, zaťažte fazuľou a dajte predpiecť na cca 10-12 min. do rúry na cca 180 °C (ak máte keramickú zapekačku zohrievajte ju opatrne, predsalen, bola v mrazničke a teplotný rozdiel je pomerne veľký). Po predpečení vyberte papier s fazuľou a váš korpus je pripravený na plnenie.
Na plnku umyjte poriadne mangold, pokrájajte, rozpáľte olej a mangol chvíľu restujte. Pridajte ihneď soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a malinko duste. Postrúhajte si medzitým tofu alebo ho popučte vidličkou. Ak používate biele tofu, pridajte Shoyu. Primiešajte k mangoldu a dochuťte horčicou, prípadne soľou (pozor, Shoyu má soli dosť!). Navrstvite na korpos a dajte piecť na 30 – 45 minút.

Quiche je fantastický s čerstvým šalátom dochuteným olivovým olejom, soľou, čiernym korením a výborným balzamikom. Časovo trochu náročnejšia, ale skvelá letná večera či obed.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára